Sådan læser du et strikkediagram

Forskellige typer strikkediagram

Strikkediagrammer kendes også under termet mønsterdiagram, da det er et diagram der giver os instruktionerne til at danne et mønster i vores strik.

Der findes flere forskellige typer strikkediagrammer, f.eks. snoningsdiagram, diagram til strukturmønster og diagram til mønsterstrik med farveskift.

I dette blogindlæg vil vi fokusere på de to sidstnævnte typer strikkediagrammer, da de er de mest anvendte strikkediagrammer.

Sådan læser du et strikkediagram til strukturmønster:

Diagrammet læses fra nederste højre hjørne mod venstre. Når du når til slutningen af en række, gentager du diagrammet fra højre side igen. Fortsæt med dette hele pinden ud.

Hvis du strikker frem og tilbage på rundpind, strikker du forsiden som diagrammet viser, mens bagsiden strikkes modsat (ret = vrang, og vrang = ret). Når du strikker rundt på en rundpind, følger du altid diagrammet som vist, da alle omgange ses fra forsiden.

Strikkediagram til strukturmønster bruges bl.a. i vores modeller Struktur Bluse og Sukkertop som deler sammen mønsterdiagram.

Selvom Struktur Blusen kan se kompliceret ud, består designet faktisk kun af forskellige sammensætninger af ret- og vrangmasker. Så hvis du kan følge en opskrift og strikke ret- og vrangmasker, er Struktur Blusen et godt projekt, der kan udvide dine strikkekompetencer.

Nedenunder ser du et udsnit af et af de strukturmønstre, Struktur Blusen består af.

Mønsterdiagram med farveskift:

Når du strikker mønster med farver, læses diagrammet på samme måde som et almindeligt strikkediagram: Strik fra højre til venstre, og start forfra i højre hjørne, når rækken er slut. Forskellen mellem disse to diagrammer er, at en tom rude repræsenterer bundfarven, mens et "X" angiver mønster-farven.

Vores Retro Sweater med Stjerneranke samt Stjerne Sweater indeholder begge et mønsterdiagram med farveskift.

Nedenunder ser du et eksempel på et mønsterdiagram med farveskift.

Gør garn-shopping til en udflugt

Fyld bilen med alle dine strikkevenner og gør jeres garnindkøb til en hyggelig social vane -men husk nu at tømme bagagerummet inden da, så der er plads til garnet;-)